Diyagram-sembol-ve-temel-tig-orgu-kisaltmalari/

Diyagram-sembol-ve-temel-tig-orgu-kisaltmalari/

Merhaba arkadaşlar. Bazen örgü örerken kullanılan sembollerin ne anlama geldiğini bilmeyiz ve model çıkartırken bizlere zorluk olur. Tığ işi örgüler, şiş örgü diyagramlarını yabancı sitelerden örnek çıkartıyorsak anlamayabiliriz. Bizlere örgü motifi çıkartırken oldukça yardımcı olacak kısaltmaların ne anlama geldiğini paylaşacağız. ABD ve İngiltere kaynaklı sitelerin tığ örgü örneklerinde kullandıkları dil farklı olabiliyor.  Ama yinede farklı dikişleri anlatırken aynı dikiş terimleri kullanırlar. Sizlere açıklayacağımız örgü kısaltmaları ABD terminolojisine göre hazırlandı.

Daha öncede sizlere tığ işi amigurumi modelleribaşlangıç yapılışını, kısaltmaların ne anlama geldiğini ve amigurumi bitiş çalışmasını açıklamıştık. O yazılarımızı da sitemizi ziyaret ederek onlara ve daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Bu açıklayacağımız terimlerde sizlere amigurumi örgü oyuncak örmenizde ve diğer örgü işlerinde sizlere yardımcı olacaktır.

Ortak Tığ İşi Örgü Terim Kısaltmaları Ne Anlama Gelir

Ortak tığ işi kısaltmalar

Zincir (Ch) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda Chain- Ch olarak geçer. Açıklamalarda zincir dikiş veya bir vakıf dikiş olarak geçer. Sembol resmin alt kısmındadır.

İlmek Kaydırma (CC, Sl-St) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda Slip Stitch olarak geçer.Kayma dikiş olarak geçer. Tüm tığ terimlerinin en küçük boyutlu olanıdır. İlmek kaydırma ikinci bir kez ilmek almadan direk tığdan geçirmedir. Batılıp tığa ilmek alıp direk geçilir.

Sık İğne (Sc-Tek Tığ) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda single crochet olarak geçer.Tek kroşe olarak da geçer. Bildiğimiz sık iğne örgüsüdür. Tığ işi motiflerde ve amigurumi oyuncaklarda temek dikiştir.

Tekli Trabzan (Hdc) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda Halp Double Crochet olarak geçer.Yabancı sitelerden çeviri yaptığınızda yarı çifte tığ olarak veya tek tığ çevirir. Yüksekliği sık iğne ile ikili trabzan arasında bir şeydir.

İkili Trabzan (Dc) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda Double crochet olarak geçer.Çift kroşe olarak geçer. En yaygın kullanılan örgü çeşididir. Sık iğnenin yaklaşık iki katı boydadır.

Üçlü Trabzan (Tr) Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda Triple crochet olarak geçer.Üçlü kroşe, tiz tığ olarak geçer. Tığa iki kez ip dolayarak yapılan işlemdir.

Tığ İşi Örgüde Arttırma ( İnc) Nasıl Yapılır?

Kısaltmalarda increase olarak geçer.Sık iğne veya trabzan örerken arttırmanın nasıl yapılacağını gösterir. Aynı yere iki kez batılarak yapılır.

Sık iğnede artırma yapılışı 

Trabzanda arttırma yapılışı

Tığ İşi Örgüde Azaltma (Aralık)  Nasıl Yapılır ?

Kısaltmalarda decrease olarak geçer.Çeviri yaptığınızda aralık olarak geçer. İki ilmek birlikte örülerek yapılır.

Sık iğnede azaltma işlemi 

Trabzanda azaltma işlemi

Ön İlmekten Örme (FP) Nasıl Yapılır ?

Front loop veya front post olarak geçer. Bize bakan ön ilmekten örülür. Veya alttaki trabzana önden batarak örülür.

Arka İlmekten Örme (BP) Nasıl Yapılır ?

Back loop veya back post olarak geçer. Örgü bize bakarken arkada kalan ilmeğe batılarak örülür. Veya aynı şekilde alttaki trabzana arkadan batılarak örülür.

Sık İğne Arka İlmekten Örme – Back Loop

0 comments on “Diyagram-sembol-ve-temel-tig-orgu-kisaltmalari/Add yours →

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir